Obveščamo vas, da bo skladišče in spletna trgovina zaradi dopusta zaprta od 22.6.2024 do 30.6.2024. Vsa naročila bodo odpremljena dne, 1.7.2024

BUD SEASON, trgovina po pošti in internetu, Letališka cesta 34, 1000 Ljubljana, E-NASLOV: info@budseason.eu, GSM: +386 51 425 542

header

Kako lahko najbolje izkoristite LED grow luči za gojenje rastlin

V zadnjem času so LED grow luči postale zelo priljubljene med ljubiteljskimi in poklicnimi vrtnarji, saj omogočajo boljše in hitrejše rastline kot tradicionalne svetilke. Poleg tega pa so tudi energetsko učinkovitejše in imajo daljšo življenjsko dobo. V tem članku vam bomo predstavili nekaj nasvetov, kako lahko najbolje izkoristite LED grow luči za gojenje rastlin.

Izbira prave vrste LED luči

Obstaja več vrst LED luči za rastline, ki se razlikujejo glede na spekter svetlobe, ki jo oddajajo. Na splošno je treba upoštevati, da so rastline najbolj občutljive na svetlobo v modrem in rdečem spektru, zato je priporočljivo izbrati LED grow luči, ki oddajajo svetlobo v teh barvah. Poleg tega pa morate izbrati tudi pravo moč LED grow luči glede na velikost vašega prostora in število rastlin, ki jih želite gojiti.

Pravilno namestitev LED grow luči

Ko imate prave LED luči za gojenje rastlin, jih morate namestiti na pravo mesto, da lahko najbolje izkoristite njihovo svetlobo. LED grow luči je treba namestiti tako, da so rastline enakomerno osvetljene in da svetloba doseže vse dele rastlin. Poleg tega je treba upoštevati tudi razdaljo med LED grow lučmi in rastlinami, saj preblizu lahko opečejo rastline, predaleč pa ne dosežejo vseh delov rastlin.

Pravilna uporaba LED luči

Ko so LED grow luči pravilno nameščene, je pomembno, da jih uporabljate pravilno. Rastline potrebujejo različne količine svetlobe glede na stopnjo rasti in razvoja, zato je pomembno, da prilagodite čas osvetlitve in moč LED luči glede na potrebe vaših rastlin. Poleg tega pa je treba upoštevati tudi temperaturo in vlažnost prostora, saj lahko previsoka temperatura ali prenizka vlažnost negativno vplivata na rast rastlin.

Pravilno vzdrževanje LED luči

Kot vsa svetila tudi LED grow luči potrebujejo redno vzdrževanje, da lahko delujejo optimalno. To vključuje redno čiščenje svetil in zamenjavo starih žarnic, če je potrebno. Poleg tega pa je treba tudi preverjati, ali so vsa svetila enakomerno osvetljena in ali se ne pojavljajo kakršne koli težave s toploto ali vlago.

Prednosti uporabe LED grow luči

Poleg hitrejše rasti rastlin in manjše porabe energije, imajo LED svetila za rastline še nekaj drugih prednosti. Na primer, ne oddajajo škodljivih UV žarkov, ki lahko poškodujejo rastline ali povzročijo opekline pri ljudeh. Poleg tega pa imajo tudi daljšo življenjsko dobo in so manj občutljive na mehanske poškodbe kot tradicionalne svetilke.

led grow luči