Obveščamo vas, da bo skladišče in spletna trgovina zaradi dopusta zaprta od 22.6.2024 do 30.6.2024. Vsa naročila bodo odpremljena dne, 1.7.2024

BUD SEASON, trgovina po pošti in internetu, Letališka cesta 34, 1000 Ljubljana, E-NASLOV: info@budseason.eu, GSM: +386 51 425 542

header

SE PRIPRAVLJATE NA VRTIČKANJE? DOBRO JE VEDETI TO!

Pridelovanje lastnih vrtnin je praktična in zdrava odločitev. Z lastnim vrtom pride zavedanje, da je za zemljo in vrtnine treba skrbeti vse leto. Sami se odločate, kakšna gnojila in pesticide boste uporabljali, na kakšen način boste vrtnarili in navsezadnje, katere pridelke boste posadili. Z rahlim naporom in trudom lahko dobite naravno hrano, ki ni le domača, temveč tudi okusna. Če razmišljate o svojem vrtu, ne veste pa, kje in kako začeti, vam ponujamo osnove, ki jih mora poznati vsak vrtičkar. Morda boste ugotovili, da vrtnarjenje sploh ni težko!

Na začetku morate razmisliti o omejitvah, ki vas obdajajo. Ne glede na želje in zahteve, ki jih imate, se morate vprašati, koliko prostora in kakšno lego imate na voljo? Kakšno količino in katere vrtnine pravzaprav potrebujete? Za začetnike je najpomembnejše, da ne pretiravate. Če še nikoli niste imeli vrta in se v vrtnarjenje podajate prvič, začnite počasi in od začetka. Dobro je razmisliti, katere pridelke boste dejansko uporabljali in koliko prostora boste ob koncu sezone imeli na voljo za shranjevanje. V prvi vrsti tako resnično potrebujete predvsem dober načrt.

Izberite prostor s sončno lego

Zelenjava in stročnice, ki jih sadite na vrtu, za uspešno rast potrebujejo vsaj šest ur neposredne sončne svetlobe. Vrtnine nikoli ne sadite v senčnih predelih in predelih, ki jih zakrivajo različni objekti, stene ali drevesa. Na voljo morajo imeti dovolj sončne svetlobe, nuditi pa jim morate tudi zaščito v primeru hude vročine.

Naredite načrt vrta

Že na začetku smo izpostavili, da je v prvi vrsti pomemben dober načrt vrta. Bolj od tega, kako velik vrt želite imeti, je pomembno, da se zavedate, koliko prostora imate pravzaprav na voljo? Koliko oseb imate v gospodinjstvu, kakšno zelenjavo in stročnice največkrat uporabljate? Za štiričlansko družino zadostuje že vrt v velikosti 20 m2.

Poskrbite za plodno in rodovitno prst ter oblikovanje gredic

Pred sajenjem morate imeti dodobra zrahljano in pognojeno zemljo. Prst za uspešno rast pridelkov potrebuje organske snovi, ki jih običajno dodajamo s sloji komposta, razpadlimi listi, suho travo ali starim gnojem. Na kompostni kup lahko dajete tudi vse organske odpadke iz kuhinje, suho travo, perje, slamo, lesni pepel, zemljo iz cvetličnih lončkov. Nikakor pa nanj ne dajajte pomarančnih in limoninih olupkov, koreninskih plevelov, sveže trave, večjih vej, kartona in plastike.

Gnojila, naravna ali umetna, dodelajte v prst in tla, zemljo še dodatno zrahljajte in prekopljite do 20 centimetrov v globino. Po končanem postopku oblikujte grede, na katerih boste presajali in neposredno sejali sadike.

Prava izbira in postavitev sadik

Če želite imeti uspešne in okusne pridelke, je pomembno, da izberete med takšnimi semeni in sadikami, ki so zdrave in nepoškodovane. Zelenjavo in stročnice je mogoče kupiti kot sadike, ki jih lahko že neposredno sejete v zemljo. Semena pa vzgajate v sadiko sami, v posebnih posodicah, ki jih imenujemo kalilniki. Ob ustreznih temperaturah takšne sadike presadite na prosto.

Ob osnovah se morate držati še setvenega časa. Primerni dnevi so označeni glede na temperaturo ozračja in temperaturo prsti. Že veste, katero zelenjavo in stročnico želite imeti na vrtu? Čas je, da torej spoznate, kateri so slabi in kateri dobri sosedje ter seveda, kdaj jih sadite

Okopavajte plevel in skrbite za škodljivce

Za uspevanje vrtnarij je ključno redno okopavanje plevela, še preden ta naredi seme. Nekateri vrtičkarji se ga preventivno lotevajo z zastirkami iz lubja, slame in s sekanci, drugi pa zraven vrtnarij sadijo začimbe, kot sta bazilika in meta, ki preventivno delujeta proti plevelu in odganjata škodljivce.

Izognite se začetniškim napakam

Ljudje želijo velikokrat iz nič ustvariti vse, čeprav še do nedavnega niso vedeli, da kakšna stvar obstaja ali pa se jim preprosto ni zdela omembe vredna. Pri vrtnarjenju in sajenju je pomembno, da s časom pridobite občutek do vrtnin in njihovih potreb. S časom boste preprosto vedeli, kakšen je setveni čas, kateri so slabi in kateri dobri sosedje ter katere vrtnine potrebujejo dodatno oporo. Držati se morate setvenega časa in puščati vrtninam dovolj prostora za razvoj. Na splošno pa se držite zmernosti in doslednosti, tako kot pri vseh stvareh v življenju.

Nasveti za vrtičkanje